Langballe Skole blev taget i brug 1886. Nedlagt i 1969.
To skoler - - Langballe Skole 1900 - - Yngste og Ældste klasse
To skoler - Fortalt af Hans Møller i hæftet: '23 lokalhistoriske artikler fra Mårslet sogn'
Det er mere end 100 år siden, at det nuværende BORGERHUS blev bygget og taget i brug som skole. Samtidig blev der også bygget ny skolebygning i Langballe, men den eksisterer ikke mere.
Takket være Mårslet Sogneråds forhandlingsprotokol har vi i dag kendskab til byggeriet og til de forhandlinger, der i 1885 førtes i sognerådet forud for byggeriet
På et sognemøde i januar 1885 vedtog sognerådet at sende en ansøgning ledsaget af tegninger og overslag til skoledirektionen om tilladelse til at opføre en ny skolebygning i Mårslet og samtidig en ny skolebygning på Langballe mark.
I marts forelå ministeriets godkendelse af projektet, og sognerådet udbød derefter straks arbejdet med de to skolers opførelse i licitation. Begge bygninger skulle være under tag 1. august og komplet færdige 1. oktober 1885.
Der indkom 14 tilbud på skolen i Mårslet og 15 tilbud på skolen i Langballe. Sognerådet antog de to laveste tilbud – fra Enevold A. Brandt i Østerby og P. Madsen i Skjoldelev. De to tilbud lød på 6.425 kr. for Mårslet skole og 4.333 kr. for skolen i langballe.
Da byggeriet skulle til at starte, debatterede og vedtog sognerådet en ændring af tegningerne, idet man nu bestemte, at i stedet for 1-stens kompakt ydermur skulle der være 1-stens hulmur omkring soveværelser, arbejdsværelser, dagligstuer og "bedstestuer" – men altså stadig massiv ydermur i resten af bygningerne. Det betød en ekstraudgift på 65 kr. og ville forsinke byggeriet i 8 dage.
LANGBALLE SKOLE
I 1814 var Mårslet sogn blevet delt i to skoledistrikter: Mårslet skoledistrikt og Langballe skoledistrikt. Undervisningen af Langballebørnene kom til at foregå på en skole, der i 1828 var opført i Hørret.

Der var i Langballe stor utilfredshed med, at børnene fra Langballe og fra de to herregårde MOESGÅRD og VILHELMSBORG skulle gå den lange skolevej til Hørret. Fra beboerne i langballe og på MOESGÅRD blev der gennem årene rettet mange henvendelser til sognerådet om at få bygget en skole i Langballe.
Sognerådet var meget tilbageholdende, men ved et lærerskifte i Hørret i 1869 blev det dog i embedsopslaget tilføjet, at læreren i Hørret i tilfælde af opførelse af en skole i Langballe skulle finde sig i at miste "offer og akcidenser" fra en del af skoledistriktet, der blev henlagt til en eventuel ny skole. Og i 1875 gav sognerådet yderligere Langballebeboerne tilsagn og at ville yde bidrag til driften af en privatskole, som en kreds af beboere fik indrettet i et af MOESGÅRDs huse ved Oddervejen.
Fra 1880 begyndte sognets østlige beboere en fornyet kamp for at få bygget en offentlig skole i langballe – og midt i årtiet lykkedes det så. Samtidig med sognerådets beslutning om at bygge kommuneskolen i Langballe for børnene i Langballe By og Mark, VILHELMSBORG og MOESGÅRD, bestemtes det, at børnene fra Hørretløkken og fra Tranbjerggården skulle overflyttes til skolen i Hørret, da der ellers ikke ville være børn nok til den.
I Hørret blev der bygget ny skolebygning i 1903, men på grund af faldende børnetal i Hørret, blev elever og lærer overflyttet til Mårslet skole i 1949 – og Hørret skole blev nedlagt.
Skolen i Langballe fungerede fra 1885 til 1969. På grund af for lavt elevtal blev skolen da nedlagt og børnene overflyttet til Mårslet sammen med Langballe Skoles sidste lærer, Olaf Stær, der selv købte skolebygningerne og indrettede dem til privatbeboelse. I 1977 blev familien Stær tvunget til at sælge deres hus til Århus Amt, da det lå i vejen for Oddervejens regulering og udvidelse.
(Hans Møller fortæller videre om skolen i 'Langballe Skole 1900')