Mårslet Kirke. 1974. Reparation af vindfløj. Billede 2.
I kobberkuglens øverste halvdel er der 5 skudhuller, i kanten i midten er der 3, mens der i nederste halvdel ses 12 skudhuller, hvoraf et enkelt måler 4½ x 1½ cm. Dertil kommer mindst 50 buler efter projektiler eller hagl, der er prellet af på kuglens overflade. Hvorfra kommer disse skudhuller? Ingen ved det med sikkerhed! Vindfløjen på Mårslet kirke havde drejet efter vinden de sidste 222 år, og smeden har lovet efter renoveringen i 1974, at den nok skal holde også de næste 200 år. Se billede 1. Se billede 2. Læs hele historien om vindfløjen.
Vindfløjens stang med fanen fejlede ikke noget, men stangens nederste befæstning og kuglen skulle fornyes.
Fire nye stykker fladjern forsynet med huller til bolte blev svejset på det nederste af stangen beregnet til igen at kunne fastgøres på den nyfremstillede ”konge” – som træværkets top, hvor de fire hjørnespær mødes, kaldes i tømrerfagsproget.
Den gamle kobberkugle måler 21 cm i diameter.
Den er fremstillet af to udhamrede halvdele, der hver slutter med en kant, der er lidt bredere på den øverste halvkugle. Ved samlingen til en kugle var de to kanter lagt sammen, og den øverste lidt bredere kant var banket ned og ind under den nederste halvkugles kant – en besværlig arbejdsproces, men i 1779 den eneste mulige, da man dengang ikke kunne lodde eller svejse i kobber.
Tage Sørensen fik karetmager Niels Hansen til i en stor bøgeklods at udhule en halvskål, og i denne form udbankede smeden med en træhammer af en to millimeter kobberplade to nye halvkugler, som blev svejset sammen med specielle kobberelektroder.
Med materialer og arbejdsløn lød smedens regning på 1.041, 75 kr. + 15% moms. Der var til arbejdet medgået 4 kg kobberplade, 5 kg fladjern, 4 stk. 3/8 ” bolte og 8 stænger svejsetråd – samt 25 arbejdstimer.
Den reparerede vindfløj blev monteret igen af tømrermester Arne Andersen, og efter at der var lagt bæverhalesten på tårnet, blev vindfløjens stang nederst forsynet med et ”blyskørt” for at hindre vand i at trænge ind under taget.
Kirkens graver Laurits Mortensen havde interesseret fulgt med i arbejdet med vindfløjens renovering, og han fik i 1974 overdraget den gamle kobberkugle, som hans ældste datter Katja i sommeren 2001 har foræret til Egnsarkivet, hvor den nu opbevares.
(Læs mere om reparationen under billede 1.)
Billede på Mårslet Egnsarkiv. Billed ID: B215 Registreret i Arkibas.