NUTIDIG LOKALHISTORIE
November 2009. Billeder og tekst hentet på Mårslet Kirkes hjemmesider.
Var Jesus terrorist eller bare en harmløs sværmer?
Det var spørgsmålet, der blev stillet i det nye drama “Galilæerens Skygge”, der havde premiere i Mårslet Kirke lørdag den 14. november.
I et orgie af lys og lyd opførtes et helt nyt drama, baseret på den tyske forfatter og teolog Gerd Theißens roman ”Galilæerens Skygge”, dramatiseret af Ann Sofie Oxenvad. .
Uhyggelige kvium-agtige tabere spreder frygt - Pilatus bowler og levende statuer rystes - oprørerne ligner en flok autonome i hængerøvsbukser - snerpede kvinder vrænger ad moderne tider - en engel kommer svævende gennem kirkerummet - en kornhandler er totalt i vildrede, men en lille frækkert af en dreng har vist forstået mere end de fleste.
Galilæerens Skygge blev, foruden en generalprøve for de kommende konfirmander, opført ved ialt 9 forestillinger. Fire gange den 14. - 15. november, en lukket forestilling den 20. november og fire gange den 21. - 22. november.
Billetpris var sat til 100 kr. for voksne og for børn under 18 år, 50 kr.
På grund af omfanget af det tekniske udstyr - lys og lyd - havde det været nødvendigt at inddrage en del kirkebænke, så antallet pladser i kirken var reduceret omkring 100.
Historien:
Kornhandleren Andreas arresteres ved en fejltagelse under en demonstration mod Pilatus. Han afhøres, og Pilatus tilbyder ham frihed mod at han bliver spion for den romerske besættelsesmagt. Et oprør er på vej, ledet af en vis Jesus fra Nazaret. Andreas’ opgave er at finde ud af, hvor farlig denne Jesus er. Udgør han en aktuel sikkerhedsrisiko for de jødiske og romerske myndigheder?
Er han religiøs ekstremist? Er han terrorist? Andreas rejser som Jesus’ skygge, og opdager at denne Jesus er dødsensfarlig for både besættelsesmagten og de jødiske myndigheder. Men på en helt anden måde end han selv og disse myndigheder er klar over. For Jesus prædiker en usynlig revolution, en sjælens revolution, som ingen jordisk myndighed kan styre, for Jesus siger: ”Gudsrige er allerede iblandt jer…og verden er radikalt forandret!”
Flere sogne i Århus syd havde givet økonomisk støtte, såvel som fra bl.a. Folkekirkens Udviklingsfond, Århus Stiftsfond, FO i Århus, Knud Tågholts Fond, DATS, Landsforeningen for Dramatisk Virksomhed, Y-Men’s Club og Grønløkke Aftenskole.
“Åben Himmel” har flere store produktioner af kirkespil bag sig, hvoraf de mest kendte er “Tåbernes Testamente” (1998) og “Legenden om De Tre Ringe” (2002).
Galilæerens Skygge er tidligere blevet opført i både Heidelberg og Paris, men nu er det også sket i Mårslet - og i vores helt egen udgave!
Til forestillingen blev der komponeret helt ny musik af Jakob Sheppard, der også stod for instruktionen.
Medvirkende var entusiastiske, og modige, skuespillere fra Mårslet og Tiset, der i alder spændte fra 10 til 80 år. I forestillingen medvirkede også et kor, som havde fået flere usædvanlige opgaver, så det var ikke et traditionelt kirkekor, man fik at høre.
Bag kulissen stod en hær af frivillige hjælpere fra Mårslet, Beder, Malling og Tiset, og for den samlede produktion stod “Åben Himmel” - foreningen til kirkespillets fornyelse.

Forfatteren, den tyske professor og teolog Gerd Theißen, havde taget turen fra Heidelberg i Tyskland til Danmark for bl.a. at overvære opførelsen af “Galilæerens Skygge” i Mårslet Kirke.
Her ankommer han fredag aften, den 20 november, sammen med dramatikeren Ann Sofie Oxenvad.


Herunder en del af den store medarbejderflok, der stod bag opførelsen, fotograferet efter sidste forestilling den 22. november.


























Efterfølgende billeder fra backstage og prøver,
foto: ©2009 Ole Davidsen og Jørgen Lauritsen. Tekst: Jørgen Lauritsen
En del af skuespillerstaben før det går løs.






Forestillingens instruktør, Jakob Sheppard Hermann