Tilbage til forsiden                                                                                     

Hans Rimmen Møller

Født den 27. maj 1931 på Fødselsstiftelsen i Århus. Ved dåben den 11. oktober samme år fik han navnet Hans efter oldefaderen, der var fisker og husmand ved Hirtshals. Rimmen stammer fra samme oldefar, hvis lille hus var bygget på en ”rimme” – en klitrække langs et vandløb vinkelret på kysten. Hans Morfar fik tilnavnet Rimmen, som dattersønnen Hans fik som mellemnavn.

Han voksede op i Århus hos forældrene samt tre ældre – og to yngre søskende (Else, Per og Niels) og (Anne Grethe og Kis).

I april 1938 begyndte Hans sin skolegang på Valdemarsgades skole, hvor han gik i 5 år. I 5. klasse skulle man dengang til en prøve, der skulle vise, om eleven var egnet til mellemskolen. Hans Bestod. Skolegangen fortsatte nu i Munkegades skole, der dog på det tidspunkt (1943) blev brugt af tyskerne, så  skolen blev i virkeligheden Frederiks Allés skole indtil 1945, hvor Ny Munkegades skole igen kunne benyttes efter en kraftig rengøring.

Hans ønsker at komme i gymnasiet, og må derfor først tage en præmilinæreksamen og fulgte den op med en handelseksamen. I sommeren 1953 begyndte han på Rønde Gymnasium, hvor han  tilbragte to år på den klassisksprogede gren.

Hans første rigtige arbejde fik han allerede i mellemskoletiden, hvor han fik et tilbud om en læreplads i et jernfirma, et arbejdsområde, der fulgte ham parallelt med boglig uddannelse, spejderliv – han var gennem en årrække fører i FDF – så han i 1955 startede hos Bundgaard, hvor han bliver indkøbschef i 1961, et arbejde der bl.a. medførte mange udlandsrejser. Hans Møller arbejdede hos Bundgård i 42 år og blev undervejs bestyrelsesmedlem i firmaet. Ansættelsen ophørte i 1999.

Hans blev gift med Nina den 3. december 1955, og flyttede ind i en 3. sals lejlighed på Ringkøbingvej 28, hvor de boede de næste ti år. Nina blev ansat som sygeplejeassistent på Amtssygehuset. I 1957 fik de datteren Mette og i 1962 datteren Marianne.

Med familieforøgelsen blev lejligheden efterhånden lidt for trang, og familien flyttede til Mårslet, hvor de byggede et HAMA typehus på Langballevej, hvor de har boet siden.

I 1967 blev hans Møller involveret i etableringen af byens første børnehave – Red Barnets Børnehave i Borreparken – der blev indviet i 1970. På baggrund af nogle skuffelser omkring børnehaveprojektet, afholdt Hans sig fra deltagelse i byens foreningsliv gennem nogen tid. Men i 1984 blev han involveret i starten på Lokalhistorisk Forening og kom med i bestyrelsen.

Hans interesserede/interesserer sig dog ikke meget for foreningslivet som sådan, men lokalhistorien fængede. Han opdagede hurtigt, at der lå en rig historie gemt i egnsarkivet og i folks erindringer: ”Men der er jo først noget ved historien, når den er skrevet ned og gjort tilgængelig”. I samarbejde med ikke mindst Poul Nørlem begyndte denne interesse nu at udmønte sig på skrift.

Denne interesse har indtil nu resulteret i en bog om Vilhelmsborg, 22 hefter med lokalhistoriske emner samt et væld af artikler. Desuden afholder Hans tit rundvisninger for interesserede til de ”historiske ” steder i egnen.

Ud over det lokalhistoriske arbejde, udlandsrejser, kurser og familieliv blev Hans Møller i 1990 opfordret af Testrup Højskoles Elevforening til at gå ind i Testrup Højskoles Bestyrelse på den post, der hedder ”en lokalt bosiddende person med interesse for højskolen”.

Ovennævnte er et kort resume af Hans Møllers selvbiografiske hefte ”I min levetid”.

 

Tilbage til forsiden